Hogyan spóroljunk a fűtés árán egy jó kazán választásával?

Az emelkedő gázárak és tüzelőanyag árak ellen ugyan nem sokat tehetünk, de a magas fűtésszámla ellen már igen. A megoldás nem az, hogy fázzunk, hanem hogy ahol csak lehet, okosan vásároljunk kazán fűtőberendezéseket és használjunk okos megoldásokat!

Építkezés közben: kazán

Amennyiben gázkazán vásárlás előtt áll (ha kazán, akkor Ventil-team) akkor érdemes egy kondenzációs gázkazánba befektetnie, mivel az képes az egyébként kéményen át távozó meleg vízgőzt is hasznosítani, így jóval magasabb hatásfokon fűt, mint a szokványos gázkazán. Sajnos kondenzációs megoldás csak gázkazánból van, hagyományos kazánból nincs, így ezt a fejlett technológiát csak azok tudják kihasználni, akik a régi típusú fűtéssel tervezik megvalósítani és fűteni otthonukat.

Ha a radiátorokat sem vásárolta még meg, akkor először is tájékozódjon a legjobb radiátor árakról, majd fontos, hogy megfelelő méretű radiátort válasszon. A túl kicsi radiátorok nem lesznek képesek megfelelő mennyiségű hőt leadni.

Kazán
Építkezés után

De mi van akkor, hogy ha már van a lakásunkban beszerelt kazán és a radiátorok is a falon lógnak már? Néhány praktikával akkor is nagyban spórolhatunk a fűtésszámlánkon!

Az előszobákban, mellékhelyiségekben, folyosón tekerje vegye a radiátorok teljesítményét a szelepek használatával. Felesleges azokat a szobákat is teljesen felfűteni, ahol csak pár percet töltünk naponta.

Este engedje le a redőnyöket, amint csak lehet, mivel ez is egy extra hőszigetelést jelent. Hogyha egy vastag sötétítő függönyt is be tud húzni, melyek a radiátorok mögé lógnak, és nem elé, azzal még egy óriási löketet tud adni a lakása szigetelésének. Logikus, mégis ritkán gondolunk ilyen egyszerű megoldásokra.

A régi kazánját tisztíttassa ki! Ez a karbantartás nem csak a biztonságos üzemelés miatt fontos, de a kazán hatásfokát is növeli!

Kevesen tudják, de 20 C felett már jóval drágábban, közel 7%-os extra költség mellett lehet +1 fokkal növelni a szoba hőmérsékletét. A 20 fok télen nem rossz, ezért érdemesebb inkább egy pulóvert felhúzni a tökéletes komfortérzet érdekében, semmint 24 fokra felfűteni a lakást.